Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 16:35 ARTYKUŁ SPONSOROWANY, Dom, Ogród

Mozzarelle z Włoch – czym się cechują

Chyba każdy miłośnik włoskiej kuchni zna mozzarellę. W zasadzie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, lecz jest on wykorzystywany również w wielu innych potrawach. W zwykłych sklepach można oczywiście kupić produkty nieco przypominające włoskie oryginały, ale w praktyce daleko im do nich będzie.

Najbardziej klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie zanurzonych w serwatce kulek. Ma miękką strukturę i charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Po stopieniu jest mocno ciągliwa, dzięki czemu świetnie smakuje na pizzach i innych gorących daniach. Ale rzecz jasna ją można także jeść na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek. Dla jakości włoskiej mozzarelli niezwykle istotne są rzecz jasna wszystkie składniki, lecz również sposób jej przygotowania. W teorii trudne to nie jest, lecz różne szczegóły i niuanse sprawiają, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.

Klasyczna mozzarella jest produkowana głównie z mleka krowiego, ale Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do produkcji której stosowane jest mleko bawole. Jeszcze jakiś czas temu ten typ sera nie cieszył się specjalnym uznaniem, także z powodu problemów z przechowywaniem. Lecz powoli przekonywać zaczął swoim niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od normalnego. Różnice te wynikają z faktu, że bawole mleko zawiera dużo więcej tłuszczu, co ma znaczący wpływ na doznania kulinarne. Sam ser jest lekko kwaśny, lecz równocześnie niezwykle smaczny, posiada również sporo właściwości zdrowotnych.

Niezwykle ciekawie również smakuje mozzarella burrata, która dopiero zdobywa popularność w naszym kraju. Przeważnie produkuje się ją z mleka krowiego, ale z odrobiną śmietanki. To powoduje lekki posmak masła, od jakiego wywodzi się zresztą oryginalna nazwa. Burrata wyglądem przypomina mozzarellę, lecz w środku ma serowy woreczek. W zwykłym markecie tego typu sery ciężko będzie znaleźć, jeśli ktoś zamierza taki zakupić, to powinien znaleźć jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 4 times, 1 visits today)
Close