Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 12:52 Zdrowie, Medycyna

Włoskie sery mozzarella – jakie są ich najpopularniejsze rodzaje

Chyba żadna prawdziwa pizza nie może się obejść bez dobrych jakościowo składników. Tu na kompromisy nie ma miejsca, jeżeli faktycznie jej smak ma być taki jak we Włoszech, to należy dopilnować tego, żeby znalazły się na niej wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również serów. Rzecz jasna najważniejsza będzie tutaj wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, robiona jedynie z mleka krów pasących się na włoskich łąkach.

Mozzarellę wytwarza się rzecz jasna w wielu innych krajach, ale każdy kto się choć trochę zna na dobrym jedzeniu, od razu dostrzeże różnicę w tym, jak smakuje. Ten gatunek sera jest bardzo charakterystyczny i trudno pomylić go z innym. Ma postać białych kulek o kilku centymetrach średnicy, które są sprężyste i miękkie. Przed sprzedaniem kulki te pakowane są do foliowych torebek i zalane serwatką, dzięki czemu zachowują odpowiednią świeżość i nie wysychają.

Taką mozzarellę użyć rzecz jasna można na pizzę, lecz również świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jeśli ktoś chciałby popróbować jakiś innych odmian mozzarelli, z których też słyną Włochy, to z pewnością posmakuje mu produkty włoskie oryginalne. Dzięki dodatkowi śmietany na etapie produkcji ma ona delikatnie maślany smak oraz płynny środek. Bardzo ciekawa jest również mozzarella buffala, mało jeszcze popularna w naszym kraju. Ją z kolei robi się z mleka bawolego, dzięki temu że ma ono więcej tłuszczu, to sam ser ma lekko kwaskowy, charakterystyczny smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Close