Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 00:28 Edukacja, Rozrywka

Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

Wielbiciele włoskiej kuchni raczej jej sobie nie wyobrażają bez mozzarelli która będzie pochodzić z właśnie tego kraju. Ten gatunek sera można spotkać w praktycznie każdym sklepie, ale przeważnie to będą bardziej lub mniej dobre podróbki. Mozzarella jest produkowana przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, lecz jedynie oryginalna mozzarella włoska będzie smakowała tak jak należy. Stanowi ona nieodłączny składnik każdej pizzy, często dodaje się też ją do innych dań gorących czy sałatek. Większość z nas przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w zalewie. Ten rodzaj sera ma delikatną konsystencję i smak, najczęściej posiada biały kolor. Jeżeli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu będą się pojawiać bardzo charakterystyczne strzępienia.

Oferowaną w sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, ale we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko pochodzące od bawolic. Obecnie ten gatunek sera nazywa się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć coraz większą popularnością. Mało osób wie jednak, że wytwarzać go zaczęto już w XII wieku, tyle że w pewnej chwili przestano go cenić. Z uwagi na znacznie większą zawartość tłuszczu w bawolim mleku ta właśnie mozzarella posiada bardzo charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a równocześnie jest bardzo bogata w różne odżywcze składniki.

Mozzarelle wytwarzane z mleka krów występują we Włoszech także w paru innych odmianach. Według sporej ilości ludzi świetny smak ma mozzarella burrata. W czasie wytwarzania w kulce się robi niewielką kieszeń, do której wlewana jest śmietanka. Na zewnątrz ser ten wygląda dokładnie tak samo co zwykły, ale po przekrojeniu wylewa się jego płynna zawartość. Ponieważ jego smak jest maślany i łagodny, to właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Lecz chyba najbardziej ceniona pośród wielbicieli kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez niewielkie gospodarstwa, według receptur pochodzących sprzed wielu lat.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 3 times, 1 visits today)
Close