Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 14:28 Inne

Popularne odmiany włoskiej mozzarelli

Miłośnicy dobrego jedzenia doskonale wiedzą, że na oryginalnej pizzy mogą się znaleźć wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to w szczególności mozzarelli, będącej jednym z najczęściej spożywanych gatunków sera pochodzących ze słonecznej Italii. Większości z nas mozzarella włoska kojarzyć się będzie z białymi, sprężystymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z krowiego mleka, które pochodzi od specjalnie wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.

Sam ser strzępi się lekko, co jest rezultatem jego procesu produkcji. W identyczny sposób jest robiona mozzarella buffala, z tym że w jej przypadku wykorzystuje się bawole mleko. Posiada ono nieco większą ilość tłuszczu, co ma przełożenie na ostateczny, bardzo charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Jeszcze do niedawna nie była zbyt ceniona przez konsumentów, ale w ostatnim czasie zmienia się to bardzo mocno.

Duże znaczenie dla tej popularności będą też mieć właściwości zdrowotne, głównie niższa zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to jest można się mocno zdziwić. Ten gatunek sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, lecz posiada w środku torebkę wypełnioną gęstą śmietanką. Śmietanka ta zapewnia charakterystyczny maślany aromat, tak lubiany przez wielu smakoszy. Włoska mozzarella burrata jest robiona z krowiego mleka, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 8 times, 1 visits today)
Close