Każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować prawdziwej włoskiej pizzy wie bardzo dobrze, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze zawdzięcza to użytym do wytworzenia składnikom, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na pizzach, ale stanowi też doskonały dodatek do przekąsek i sałatek, świetnie się też komponuje z innymi ciepłymi posiłkami. Charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, gdyż można je spotkać w każdym sklepie spożywczym. Lecz najczęściej są one produkowane przez firmy z danego kraju, i w praktyce jeśli chodzi o smak przypominają jedynie oryginalne wyroby z Włoch.
Zwłaszcza że Włosi mają kilka ciekawych odmian tego właśnie sera, jakie powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Między innymi wytwarzanych, tak jak to miało miejsce przed laty, z bawolego mleka, które zawiera dużo większą ilość tłuszczu. Przez to mozzarella buffala posiada lekko kwaskowy, delikatny smak, pasujący idealnie do dużej ilości potraw. Doceniana pośród smakoszy jest także mozzarella fior di latte. Ona z kolei jest wytwarzana z krowiego mleka, lecz tylko w kilku rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Zajmują się tym rzemieślnicy z lokalnych wiosek, jacy wykonują wszystko w sposób ręczny, bez użycia żadnych maszyn. Na pewno warta spróbowania także będzie mozzarella burrata, jaka zawiera w sobie maślany środek. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+