Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 09:40 Inne

Dlaczego włoskie mozzarelle są tak popularne

Jeżeli ktoś zamawia najprawdziwszą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma postać niedużych, lekko spłaszczonych kulek w białym kolorze. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po rozerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska pierwotnie była robiona z mleka bawolego, ale obecnie w sklepach najczęściej spotyka się odmiany wykonane z mleka otrzymanego od krów.

Dzięki odpowiedniemu procesowi wytwarzania możliwe jest zachowanie mocno białej barwy, jaka jest niezwykle istotna przy tej odmianie. Same kulki sera mozzarella mają różną wielkość, od małych, przypominających winogrona, aż po naprawę duże, mające ponad kilogram wagi. Ze względu na właściwości ser ten polecany jest w diecie, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo cennych odżywczych składników. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sprawdzony sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o inne odmiany mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć rosnącą popularnością.

Jednym z nich jest mozzarella buffala, wytwarzana według oryginalnych receptur wyłącznie z bawolego mleka. Z uwagi na to, że to mleko zawiera znacznie większą ilość tłuszczu, to sam ser posiada charakterystyczny, lekko słonawy posmak, pasujący doskonale do niejednego dania. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany dodaje się do kulek niedużą ilość śmietany, dzięki czemu we wnętrzu tworzy się torebka z masła.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 8 times, 1 visits today)
Close