Miłośnicy włoskich potraw doskonale wiedzą, że ich smak w dużej mierze zależy od zastosowanych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie pochodzą z dużych fabryk i produkcji taśmowej, a są wytwarzane przez lokalnych, niewielkich rzemieślników. Rzecz jasna według tradycyjnych przepisów, przekazywanych pomiędzy kolejnymi pokoleniami.
Również to dotyczy mozzarelli, które w wielu przepisach są po prostu niezastąpione, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser jest oczywiście produkowany w wielu krajach, ale z reguły daleko mu do oryginału. Bierze się to zarówno z jakości mleka używanego do produkcji, jak również pilnie strzeżonych tajemnic tworzenia. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska robiona jest z krowiego mleka. Najczęściej ma kształt niedużych, lekko spłaszczonych kulek, zanurzonych w serwatce. Jej smak jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania pojawiają się charakterystyczne strzępienia.
Świetnie się sprawdza w formie dodatku do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeżeli ktoś będzie szukał jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawolic. Przez większą zawartość tłuszczu ten gatunek sera ma nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle delikatna i maślana, zawdzięcza to dodaniu niewielkiej ilości śmietany, znajdujące się w bardzo charakterystycznej torebce.
+Tekst Sponsorowany+