Lato to okres, kiedy bardzo chętnie sięga się po różnego rodzaju lody i napoje, zwłaszcza jeżeli są one mocno zimne. A właśnie taka jest granita, od kilku lat zyskująca ogromną popularność. Deser ten pochodzi ze upalnej Sycylii, to tam właśnie połączono cukier, sok z cytryny oraz wodę, i zaczęto to serwować w pół zmrożonej postaci. Temperatura deseru jest ujemna, lecz przez ciągłe mieszanie wszystko przyjmuje postać kryształków lodu.
W przeciągu krótkiego czasu granita zdobyła popularność w krajach całej Europy, w upalne dni bijąc rekordy popularności. Dlatego też wiele osób zastanawiając się nad jakiś wakacyjnym biznesem rozważa poważnie punkt gastronomiczny z granitą. Jak się okazuje taki biznes nie wymaga dużych finansowych nakładów, a przynieść może wiele wymiernych korzyści. Po pierwsze zainwestować trzeba będzie w granitor, czyli sprzęt do wytwarzania tego deseru. Granitory oferowane są w wielu wersjach, różniących się od siebie liczbą zbiorników, zakresem dostępnych temperatur czy dodatkowymi funkcjami.
Jeżeli rzeczywiście chce się na tym zarabiać, to od samego początku należy postawić na wydajniejsze urządzenie, które będzie miało więcej możliwości. Poza granitorem będą jeszcze do kupienia rozmaite dodatki i akcesoria, takie jak chociażby opakowania do granity, niezbędne do tego aby można ją było podać klientom, czy też podgrzewacz do sosu. Jeżeli znajdzie się do tego dobre miejsce, na przykład przy plaży, to można będzie liczyć na sporą ilość klientów.
+Tekst Sponsorowany+