Mało jest osób, którym nie smakuje pizza, oferowana w ogromnej ilości odmian i wersji. To jest chyba najbardziej kultowe z włoskich dań, które się cieszy popularnością na całym świecie. Lecz jeżeli ktoś rzeczywiście zechce spróbować prawdziwego smaku tej potrawy, to albo faktycznie musi pojechać do jakiegoś włoskiego miasta, albo trafić na jakąś rzeczywiście porządną restaurację. Taką, w jakiej nie tylko będzie pracował kucharz znający każdy sekret włoskiej kuchni, ale również używający odpowiednich składników. Sporo osób nie ma nawet świadomości tego, jak bardzo produkty włoskie oryginalne mogą wpłynąć na ostateczny smak serwowanych dań.
Bardzo dobrze jednak o tym wiedzą włoscy kucharze, jacy starają się w ten sposób zapewnić jak najwyższą jakość. To tak naprawdę dotyczy wszystkich składników, zaczynając od oliwy, mąki czy makaronu, a kończąc na serach i szynkach. Rzecz jasna można je spróbować zastąpić innymi produktami, lecz w większości przypadków różnica w końcowym smaku będzie jednak widoczna. Z tego też powodu jeśli ktoś lubi gotowanie, a już szczególnie lubi włoską kuchnię, to powinien jednak używać oryginalnych produktów. Zwłaszcza że z ich kupieniem nie ma w ostatnim czasie żadnego problemu. W wielu sklepach dostępna chociażby jest prawdziwa mozzarella włoska, która stanowi bardzo ważny składnik dużej ilości dań.
Przecież się bez niej nie obejdzie żadna pizza, lecz gości też powszechnie w najróżniejszych gorących daniach czy sałatkach. Ser pochodzący rzeczywiście z Włoch robiony jest przede wszystkim zgodnie z wieloletnimi recepturami, które są przekazywane wśród wytwórców pomiędzy pokoleniami. Dodatkowo kuchnia włoska producent wykorzystuje wyłącznie mleko najlepszej jakości, pochodzące od wyselekcjonowanych ras zwykłych krów lub niekiedy również bawolic. W ostatnich latach bowiem rosnącym zainteresowaniem zaczęła się wśród smakoszy cieszyć mozzarella bufala, wytwarzana wyłącznie z bawolego mleka. Przez to, że zawiera ono znacznie więcej tłuszczów, to ser ma lekko kwaśny, wyrazisty smak.
+Tekst Sponsorowany+