Nie bez powodu kuchnia włoska uważana jest przez wielu za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Naturalne składniki i bogate smaki powodują, że pizza, spaghetti czy lazania cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Jeden z takich składników to prawdziwa mozzarella włoska, która od dziesiątków lat wytwarzana jest zgodnie z oryginalnymi recepturami. Sam proces produkowania mozzarelli nie jest skomplikowany, lecz na ostateczny smak wpływają różne czynniki.
Niezwykle istotna będzie jakość użytego do wytwarzania mleka, lecz również dużo znaczenia ma doświadczenie i wiedza serowarów. Żeby otrzymać produkt najwyższej jakości należy wszystkie czynności wykonać w odpowiednim momencie, a aby dobrze to zrobić to trzeba dysponować wieloletnią praktyką. Dlatego też pomimo wysiłków nie włoskie firmy nie są w stanie wyprodukować tak dobrych serów, bowiem ich produkty będą zupełnie inaczej smakować.
Bardzo dobrze to też wiedzą szefowie kuchni, jakim zależy na potrawach o najwyższej jakości. Chcąc zachować tę jakość używają oni do lazanii czy pizzy jedynie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, przez co mogą o tę jakość zadbać. Samych serów mozzarella jest wiele rodzajów, poza najbardziej klasycznym coraz większym zainteresowaniem chociażby się cieszy mozzarella buffala. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka bawolego, które posiada dużo większą zawartość tłuszczu. Przez to buffala posiada charakterystyczny, lekko kwaśnawy smak, a jednocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.
Bez problemów można ją kupić w dobrych sklepach z włoską żywnością, i nadaje się bardzo dobrze do wielu typowych potraw. Niezwykle interesująco prezentuje się także w smaku mozzarella burrata. Podczas wytwarzania tej mozzarelli w każdej kulce robi się niedużą kieszonkę, do jakie następnie się wlewa gęstą śmietankę. Dodatek ten zapewnia delikatny, maślany smak, od jakiego zresztą pochodzi nazwa sera, a po przecięciu kieszonki ze środka wypływa śmietankowy płyn.
+Tekst Sponsorowany+